Haven ved havet:

Oplev Johannes Larsen på Sophienholm

Johannes Larsens Have er titlen på Sophienholms kommende udstilling. 100 malerier, foto, tegninger og tryk fortæller om livet og årets gang på Møllerbakken i Kerteminde

Af
Af Pernille Borenhoff

udstilling Har man ikke mulighed for at komme til Møllerbakken i Kerteminde og nyde Johannes Larsen skønne have og museum, så kan man tage turen til Sophienholm, der fra på lørdag den 14. april viser udstillingen 'Johannes Larsens Have'. Her udstilles frem til den 10. juni omkring 100 malerier, tegninger, tryk, og fotos.

“Fokus vil være på Johannes Larsen og Fritz Sybergs fortolkninger af haven, men også med udblik til værker af deres hustruer Alhed Larsen og Anna Syberg. Endvidere vil der under udvalgte temaer indgå værker af udvalgte kunstnerkollegaer,” fortæller udstillingsleder Benedicte Bojesen, der har tilrettelagt udstillingen i samarbejde med Johannes Larsen Museet i anledning af 150-året for Johannes Larsens fødsel.

Haver med mening

Kunstnerparret Alhed (1872-1927) og Johannes Larsen (1867-1961) skabte på Møllebakken i Kerteminde et smukt kunstnerhjem med omgivende have, som i sin fulde udstrækning omfattede hele fem tønder land, svarende til cirka 30 pænt store parcelhushaver. Her blev den store naturhave brugt som socialt rum og som motiv og kunstnerisk fortolket af både Alhed og Johannes.

Også for en anden af Fynbomalerne, Fritz Syberg (1862-1939), fik haven stor betydning både konkret og symbolsk. I 1902 flyttede han sammen med sin hustru, Anna (1870-1914), der også var kunstner, ind på Pilegården blot en kilometer fra Larsenfamilien. Sybergfamilien boede i stuehuset til en bondegård med en tilhørende stor gammel bondehave med mange gamle frugttræer.

De to havehistorier fik imidlertid en vidt forskellig afslutning: Mens Larsenparrets have på Møllebakken siden 1986 har været museumshave, så brændte Pilegården ned til grunden i 1955.

’Kai Nielsens Pige’, Johannes Larsen.
Kai Nielsen (1882-1924) var billedhugger og en del af kredsen af fynske kunstnere.

’Kai Nielsens Pige’, Johannes Larsen. Kai Nielsen (1882-1924) var billedhugger og en del af kredsen af fynske kunstnere.

Syv slags haver

Udstillingen er opdelt i syv havetemaer.

“Først skal vi tilbage til Barndommens have, der gemmer masser af erindringsstof, men også fantasi og leg. Nyttehaven spillede en stor rolle hos både Larsen og Syberg. Der var køkkenhaver og frugthaver, og begge steder hyldede man de gode råvarer. Så at sige fra-jord-til-bord-tanken,” siger Benedicte Bojesen.

Herefter følger en rejse ind i det særlige paradis, der var i haverne på Møllebakken og ved Pilegården – både symbolsk og helt konkret som ”Paradisets Have”. Her stod to af Sybergs børn model som Adam og Eva i Pilegårdens have til Sybergs version af ”Skabelsen”. Men der er også den mere dystre ”Dødens have”.

Endelig er der ”Blomsterhaven” med de smukke blomster som motiv og ”Dyrehaven”, som primært omfatter Larsens have.

Den tilhørende bog ”Haven ved Havet” er støttet af Albani Fonden, og kan købes på udstillingen for 160 kr.

Hvad: Johannes Larsens Have

Hvor: Sophienholm

Hvornår: 14. april-10. juni.

tir.-søn. kl. 11-17. Tor. kl.11-19. Omvisning 22. april

6. maj, 27. maj kl. 15.

Springvandet i haven på Møllerbakken, Johannes Larsen (1920).

Springvandet i haven på Møllerbakken, Johannes Larsen (1920).

Publiceret 12 April 2018 10:00

SENESTE TV