Lyngby Boldklub har mistet et helt hold:

Fra bronze og fodbold i Europa til nedrykningskamp

Et farvel til mange profiler, en lang skadesliste og et trænerskifte har betydet, at sidste års bronzevindere har ryggen mod muren

Af
Af Mikael Østergaard

Der er en verden til forskel på den minderige 20. maj 2017, da Lyngby Boldklub vandt DM-bronze med en sejr på 3-0 over FC Midtjylland i Herning, og i dag, hvor klubben kæmper for at undgå nedrykning i Superligaen.

To afgørende grunde og en mindre årsag har været medvirkende til tilbagegangen.

Mest fatalt har været afgangen af adskillige profiler.

Det startede med et farvel til stortalentet Jens Odgaard, der 5. juni 2017 blev solgt til italienske Inter, og senere på måneden skiftede den bundsolide keeper, Jesper Hansen, til FC Midtjylland. Afløseren Mikkel Andersen kom sjovt nok fra FC Midtjylland, og selv om han har gjort det udmærket, har han ikke Jesper Hansens niveau. Ydermere blev han skadet for to måneder siden og er blevet afløst af unge Oskar Snorre, der i parentes bemærket har været en super erstatning.

Måneden efter meddelte Emil Larsen, at han på grund af en varig knæskade stoppede karrieren.

Næste mand til at sige farvel var David Boysen, der i december 2017 drog på professionelt eventyr i Israel. Den hurtige og gennembrudsstærke kantspiller i venstre side har været stærkt savnet til at skabe farlige overtalssituationer.

I februar kom Lyngby Boldklub som bekendt i økonomisk uvejr, og det benyttede Mikkel Rygaard, Bror Blume og Casper Højer Nielsen sig af til at blive løst fra deres kontrakt før tid. Især Mikkel Rygaard har været savnet som midtbanegeneralen med overblikket og de chanceskabende afleveringer, men også Bror Blume efterlod et tomrum, der har været svært at udfylde.

Lyngby Boldklub har desuden sagt farvel til Hallgrímur Jónassen og Lasse Rise, der fortsatte karrieren i Island, Kristoffer Larsen og Oliver Kjærgaard, der fik kontrakt i norske klubber, og Thomas Christensen, der lagde støvlerne på hylden. De fem spillere var ganske vist sjældent i startopstillingen, men som udskiftningsspillere bidrog de til en bred trup.

Afløserne

Heldigvis gik strømmen også den modsatte vej.

Mest markante profil var Mayron George, der blev hentet i Randers FC, men i sidste måned blev solgt til FC Midtjylland med virkning fra sommer.

Andre nye navne var Oliver Lund, Mathias Hebo, Herolind Shala og Mohammed Saeid. Solide spillere, der har vekslet mellem banen og udskiftningsbænken.

Dertil blev et helt kuld af unge spillere – alle opvokset i Lyngbys blomstrende talentfabrik – hentet op i Superliga-truppen: Adam Sørensen, Simon Vollesen, Kevin Tshiembe, Emilio Sørensen og Emil Bodholt-Larsen. Talentet er indlysende hos alle, men der er et stort spring fra U19-fodbold til Superligaen, ikke mindst fysisk.

Alle har fået chancen på det seneste, og ingen er faldet igennem. De har momentvist vist deres åbenlyse talent, men undervejs har de også begået fejl, som der ikke er råd til på Superliga-niveau. Det tager tid at slå igennem som etableret spiller, men tid er ikke det, der er mest af i Lyngby Boldklub. Spillere som Martin Ørnskov, Lasse Fosgaard og Jeppe Kjær er i deres karrieres efterår, og derfor skal afløserne snart stå klar. Så der hviler et stort pres og ansvar på de unge spillere for i ekspresfart at blive fuldt påklædt til den store udfordring.

Skadeslisten

Samtidig har Lyngby haft flere stamspillere på skadeslisten.

Det gælder ikke mindst Mathias Tauber, der har været væk næsten et år efter en operation. Lyngby-anføreren er ikke bare en central brik i centerforsvaret, men også til træning og i omklædningsrummet, hvor han med sin erfaring og ro skaber en god atmosfære.

Mathias Taubers fravær har åbenlyst haft negativ indflydelse på hans makker i forsvaret, Thomas Sørensen, der i sidste sæson var sikkerheden selv, men i denne sæson ofte er kommet i problemer. Mange afløsere er afprøvet, men ingen levede op til Mathias Taubers niveau, og det har gjort Thomas Sørensen usikker.

Også Jeppe Brandrup har været stærkt savnet som højre back. Også her har cheftræner Thomas Nørgaard prøvet nye folk, men ingen har vist evner som Jeppe Brandrup, hverken defensivt eller offensivt. Heldigvis er både Jeppe Brandrup og Mathias Tauber omsider klar efter deres langvarige skader.

Trænerskifte

Det kom bag på mange, da David Nielsen i efteråret med øjeblikkelig virkning skiftede fra Lyngby til galehuset i AGF.

David Nielsen tilskrives en væsentlig andel i den overraskende DM-bronzemedalje. Trods et af Superligaens laveste budgetter fik han samlet en homogen trup, hvor sammenholdet og viljen til at kæmpe for hinanden kompenserede for manglen på de store stjerner.

David Nielsen er en kompromisløs træner, der kræver meget af sine spillere, men har også menneskeligt overskud og masser af humør til at skabe en festlig hverdag til træning. Og hans fodboldmæssige indsigt og analyser kunne ingen i Lyngby sætte en finger på.

Afløseren Thomas Nørgaard har samme fodboldfilosofi som sin forgænger og videreførte spilkonceptet med få og små justeringer. Han fik en flot start, men siden er det gået tilbage, og de seneste 17 kampe er endt uden sejr. Både blandt spillerne og i ledelsen er der dog stadig fuld opbakning til Thomas Nørgaard.

Publiceret 09 April 2018 11:00

SENESTE TV