De små skal i skoven hver dag:

Taarbæk får Danmarks eneste skovvuggestue

Vuggestuebørn får nu også snart muligheden for at komme med på Skovbo Skovbørnehaves daglige ture ud i naturen. Den gavnlige effekt for børnene bliver i hvert fald ikke mindre ved at starte tidligere med skovturene, vurderer leder, der bakkes op af forskn

Af
Mikkel Brøgger Petersen

Klemt inde mellem idylliske Taarbæk og den smukke, forårsindsvøbte Dyrehaven ligger Skovbo Skovbørnehave, hvor de flyverdragtklædte børn denne eftermiddag i påsken leger lystigt, mens de suger masser af naturdufte i sig. Helt i harmoni med børnehavens værdigrundlag om masser af frisk luft og natur til børnene.

Otte børn iler rundt udenfor, ingen fiser den af indenfor.

Til daglig har man en normering på 32 børnehavebørn, og de får til sommer selskab af seks flere af en mindre størrelse. Man vil nemlig supplere skovbørnehaven med, hvad leder Robert Grandahl mener vil være Danmarks eneste skovvuggestue, som efter planen skal være klar 1. august.

“Vi føler, at vi har rammerne og grundlaget for at have begge dele. Forældrene efterspørger personale, der er tilstede, så vi har fjernet så meget administration og mødevirksomhed, som det er muligt, så vi har mere fokus og tid til børnene. Vi skal lave lidt justeringer, men ellers er vi klar til også at være en vuggestue,” siger Robert Grandahl.

Nysgerrige og vidende

Børn bliver ifølge Miljøstyrelsen sundere, klogere og gladere af at komme ud og lege i naturen. Norsk forskning viser, at jo mere børn er ude i løbet af deres vuggestue- og børnehavetid, jo mindre scorer de i test af uopmærksomhed og hyperaktivitet og højere i kognitive tests.

Det er også lignende positive erfaringer, man har gjort sig hos Skovbo Skovbørnehave, som næste år fejrer 25 års jubilæum.

“Udelivet gør, at børn bruger sanserne. De bruger sig selv fysisk, de får god motorik, og der er lavet undersøgelser, der viser, at det giver børn bedre muligheder for indlæring senere i livet,” siger Robert Grandahl, som også får positive tilbagemeldinger fra skolerne.

“Vi får at vide, at det er nysgerrige og meget vidende børn. De er meget selvhjulpne, og det er børn, der har stor selvtillid og selvværd. Det, de har sværest ved, er nok at sidde stille,” siger han og fortæller, at man meget konkret kan måle en positiv effekt.

“Vi ligger i snit på 5,2 sygedag per barn per år, og jeg så, at man i Fredensborg jublede over, at man havde 8,9. jeg vil gætte på, at det generelt ligger på et tocifret antal,” siger han og mener, at det drejer sig om forskellige tilgange til, hvad en børnehave skal.

“I bund og grund mener vi, at leg er det altafgørende pædagogiske redskab. Det skaber sociale relationer, styrker børnenes selvtillid, selvværd og hvem de er i fællesskabet. Man ser andre børnehaver, hvor det bliver meget før-skole-agtigt, og det vil vi gerne gå imod. Vi har fuld respekt for det, men vi har en anden tilgang, og de skal nok nå at blive skoleklar,” siger han.

Leder hos Skovbo Skovbørnehave, Robert Grandahl (billedet), vurderer, at vuggestuebørnene også vil få stor glæde senere i livet af de daglige ture ud i naturen. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Leder hos Skovbo Skovbørnehave, Robert Grandahl (billedet), vurderer, at vuggestuebørnene også vil få stor glæde senere i livet af de daglige ture ud i naturen. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Ud i naturen i barnevogn

Det vil også være mindst ligeså gavnligt at introducere børn for en dagligdag i naturen på et endnu tidligere tidspunkt, vurderer han.

“Det er de samme positive ting, der vil gøre sig gældende. Man skal selvfølgelig tage højde for alderen, men ellers er det tiltænkt, at de skal behandles som de andre børn, for her på stedet tænker vi os alle som én gruppe. De skal også med i skoven hver dag, og det kan så godt være, at vi får brug for mere personale,” siger han.

“Det er ikke alle vuggestuebørn, der kan gå, men så tager vi barnevognene med. Og så kommer de op ad barnevognene, og dem, der går, skal så ikke gå så langt som de ældre børn. De tripper bare med, så godt de kan. De ældre får en længere vej hjem, og de mindre en kortere vej,” siger han.

Norsk forskning viser, at jo mere børn er ude i løbet af deres vuggestue- og børnehavetid, jo mindre scorer de i test af uopmærksomhed og hyperaktivitet og højere i kognitive tests. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Norsk forskning viser, at jo mere børn er ude i løbet af deres vuggestue- og børnehavetid, jo mindre scorer de i test af uopmærksomhed og hyperaktivitet og højere i kognitive tests. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Forældre jubler

Skovbo Skovbørnehave får børn, der skrives op så tidligt, som når de er 17 dage gamle, selv om de først skal starte i børnehaven. De forældre får nu muligheden for, at børnene kan starte, når de er et halvt år gamle.

“Vi har allerede forældre, der hiver i os, så det bliver ikke et problem af fylde vuggestuen i første omgang,” siger han.

Skovbo Skovbørnehave har tidligere haft en vuggestue. Men på det tidspunkt var lokalerne nogle andre end de nuværende på Strandvejen. Og lige siden har forældrene efterspurgt en ny vuggestue, siden vuggestuen lukkede sidst.

“Mange forældre har jublet over det. De har sagt, at det er fedt, at vi gør det, og de har også efterspurgt det lige siden, vi lukkede vuggestuen sidst,” siger han.

Publiceret 06 April 2018 20:45

SENESTE TV