Lyngby Badminton Klub fylder 80 år:

Mere levende end nogensinde

Lyngby Badminton Klub kan fejre jubilæum med sportslig succes og en blomstrende ungdom

Af
Af Mikael Østergaard

Den grønne træhal på Engelsborgvej i Lyngby blev færdigbygget i sommeren 1936. Prisen på 70.000 kr. blev betalt af Lyngby Tennis Klub, som havde brug for en indendørs bane.

Tennisklubben kunne dog ikke få økonomi i projektet, for der kunne kun være fire betalende tennisspillere i hallen ad gangen. Samtidig efterlyste nogle medlemmer mulighed for at supplere med badminton om vinteren, og derfor blev der malet streger til fire badmintonbaner.

Resultatet blev, at der den 4. april 1938 var stiftende generalforsamling i Lyngby Badminton Klub på Hotel Lyngby, hvor Knud Dirach blev valgt til formand.

Det beskedne årlige kontingent på 4 kroner for aktive og 2 kroner for passive medlemmer gjorde, at økonomien haltede, så tennisklubben ydede et lån på 100 kroner, som badmintonklubben kunne betale tilbage, når der var plads i økonomien.

Lyngby-spillere til tops

Den første holdkamp blev spillet 30. april 1938 mod Holte, der vandt 21-9.

Siden gik det fremad med hastige skridt, og i 1969 fik klubben sin første danmarksmester, da Viggo Christiansen vandt titlen i junior herresingle,

Mange Lyngby-spillere har siden kastet glans over klubben. I 1973 kvalificerede Torben Nielsen sig som den første Lyngby-spiller til All England, og i 1976 blev Gert Hansen udtaget til Thomas Cup holdet og blev københavnsmester i herresingle ved at besejre Morten Frost. Desuden vandt han i herredouble med Steen Skovgaard.

I 1978 vandt Torben Nielsen i semifinalen om københavnsmesterskabet over Morten Frost, regerende dansk og nordisk mester, men tabte finalen til Jesper Helledie fra Hvidovre. I 1981 vandt Gert Hansen københavnsmesterskabet i herresingle og i herredouble med Morten Frost, og nu begyndte også klubbens damer at vise tænder.

I 1982 blev Hanne Adsbøl nordisk mester i mixdouble og vandt to år senere DM i damedouble med Kirsten Larsen samt debuterede på Uber-Cup holdet, og i 1986 blev Annette Enghøj tredobbelt københavnsmester og blev udtaget til ungdomslandsholdet.

I 1991 kronede Rasmus Tharsgaard en flot sæson med et europamesterskab for puslinge, hvor han i finalen besejrede sin evige rival, Peter Gade. I 1993 gentog Frederik Køhler bedriften i U15.

Peter Arvedsen er et fyrtårn i klubben og har sin store aktie i den blomstrende ungdomsafdeling.

Peter Arvedsen er et fyrtårn i klubben og har sin store aktie i den blomstrende ungdomsafdeling.

Aktive veteraner

Pokalskabet vidner også om mange bedrifter af klubbens veteraner. 

Hanne Adsbøl er blevet europamester 4 gange, Annette Vollertzen har vundet EM 3 gange og Lars Kure og Knud Danielsen har begge vundet EM 2 gange. Og dertil kommer klubbens eneste officielle verdensmester, Annette Vollertzen, der i 2003 vandt mixdouble 40+ med Steen Fladberg.

Gert Hansen blev europamester i herredouble 40+ med Jesper Helledie, Hvidovre, og i 1996 vandt Lars Chemnitz All England i 40+ herredouble sammen med Jesper Helledie.

Gennem mange årene har deltagelse i Yonex Cup Berlin været en fast tradition i Lyngby Badminton Klub. Her er deltagerne vendt hjem efter endnu en tur.

Gennem mange årene har deltagelse i Yonex Cup Berlin været en fast tradition i Lyngby Badminton Klub. Her er deltagerne vendt hjem efter endnu en tur.

DM-bronze for hold

I holdturneringen er det gået op og ned.

Lyngby vandt i 1971 1. division på Sjælland og deltog i oprykningskampe til danmarksturneringen, men rykkede ikke op.

I 1977 vandt Lyngby suverænt 2. division og var for første gang i klubbens historie i 1. division, hvor klubben vandt bronze. I 1980 nåede klubben et sportsligt højdepunkt med hold i 1. division, 3. division og danmarksserien.

I jubilæumsåret er Lyngby placeret i 3. division.

Penge på bordet

I 1980 arrangerede Lyngby sammen med SNIK Copenhagen Cup - den første danske turnering med pengepræmier.

Hele den danske elite - Morten Frost, Flemming Delfs, Svend Pri, Steen Skovgaard og Lene Køppen - deltog sammen med store udenlandske navne som Gillian Gilks, Thomas Kihlstrøm, Bengt Frömann og Prakash Padukone.

I 2011 blev Peter Arvedsen og Lars Klintrup ansat som ny trænerduo i ungdomsafdelingen med stor medlemstilgang og mange flotte resultater til følge.

I 2014 blev Peter Arvedsen valgt til 'Årets Ungdomsleder' i Lyngby-Taarbæk, og i sidste måned blev han hædret med Mogens Preisz Prisen.

I 2015/16 vandt klubben for første gang holdturneringen i København for både U11, U13 og U15, og i marts 2018 rundede LBK for første gang 300 medlemmer i ungdomsafdelingen.

Så nu er der venteliste for at blive medlem.

Rundt om en aktiv klub

I januar 1972 godkender Dansk Badmintonforbund LBK's første sponsorkontrakt med Sport & Campingmagasinet i Lyngby.

I 1997 får Lyngby Badminton Klub råderet over træhallen alle ugens dage, da Lyngby Tennis Klub flytter til Lyngby stadion.

I 2016 rundede Knud Danielsen som den første spiller i LBK's historie 1.100 kampe for klubben. Og Mogens Sørensen er noteret for over 1.000 kampe.

Klubben har 9 æresmedlemmer: Hans Helweg Møller Erhard Jensen, Mogens Sørensen, Claus Madsen, Knud Danielsen, Mogens Sillasen, Lars Kure, Pelle Jørgensen og Aase Korsner.

Lyngby Badminton Klub markerer sit 80 års jubilæum med en klubfest lørdag den 26. maj. 

 

 

Publiceret 04 April 2018 14:00

SENESTE TV