NY BOG:

Kvinder, kriser, Krim og krimi

Enken fra Kiev er Mogens Bloms tredje politiske thriller i serien med efterretningsagenten Maiken Tarp

Af
Af Pernille Borenhoff

En kvinde fra Kiev, der ved midnatstid flygter til Danmark med en rygsæk fuld af fortrolige dokumenter. Et problematisk far/søn-forhold. En kvindelig dansk efterretningsagent, der ikke føler sig elsket. Efterretningstjeneste, storpolitik og internationale konflikter. Terror og attentater. Kærlighed og sorg. Forfatter Mogens Bloms seneste krimi ’Enken fra Kiev’ indeholder det hele. Det er Mogens Bloms tredje politiske thriller i serien med efterretningsagenten Maiken Tarp. Denne gang tager krimien afsæt i konflikten mellem Ukraine og Rusland. Mogens Blom er blevet sammenlignet med forfatteren Leif Davidsen. Dengang var det Den Kolde Krig, der var omdrejningspunktet. I dag er kilden til den nye konflikt mellem øst og vest ifølge Mogens Blom, spørgsmålet om hvorvidt den tidligere sovjetrepublik Ukraine, skal være en del af et demokratisk Europa eller være underlagt Putins Rusland. Og det er den konflikt, der danner bagtæppe for Mogens Bloms seneste krimi-udgivelse.

Startede i Lyngby

Mogens Blom har siden 1996 været ansat i Udenrigsministeriet og arbejdet med projekter i både Afrika og Asien. I 2005 blev han flyttet til Udenrigsministeriets Mellemøstkontor, og han var faglig ansvarlig for udenrigsministeriets ’Arabiske Initiativ’. De seneste par år har den nu 62-årige kandidat i Internationale Udviklingsstudier haft orlov fra Udenrigsministeriet for på fuld tid at hellige sig forfatterskabet. “Krimier skal være underholdende, gerne ’pageturners’, men også historier om rigtige mennesker. Som forfatter får du mulighed for at fortælle om en hovedperson under voldsomt pres. Det giver læserne lejlighed til at kommet tættere på nogle genkendelige menneskelige problemstillinger, der bliver forstørrede på grund af presset,” siger Mogens Blom. Mogens Bloms verden tog sit afsæt i Lyngby. Han gik på Lyngby Private Skole og var i alle ungdomsårene meget aktiv i foreningslivet. “Jeg ville gerne have været filminstruktør og startede i en smalfilmklub på Stadsbiblioteket,” husker han. Mogens Blom har været aktiv i flere af Lyngbys idrætsklubber. Gymnastik, håndbold, badminton og tennis nåede han at prøve kræfter med, før han gennem en årrække var medlem i Virum Basketball Klub. Gennem årene har han lagt utroligt mange timer i Virumhallen. Også til koncerter, som han har lavet lysshow til. “Jeg har også tidligere skrevet om min barndom og ungdom i Lyngby i 1960’erne,” siger Mogens Blom, der i voksenalderen forlod kommunen. Først for at slå sig ned på Nørrebro som boligaktivist. I dag er bor han og familien i Søborg, men han kommer jævnligt i Lyngby, da hans mor stadig bor her.

Inspireret af virkeligheden

Mogens Blom har rejst utroligt meget. Både som ulandsfrivillig og senere i kraft af sit arbejde for udenrigstjenesten. Han har mødt såvel Det Muslimske Broderskab som de unge på Tahrirpladsen i Cairo under det nu ret visnede Arabiske Forår. Og han befandt sig på Radisson SAS-hotellet i Jordans hovedstad, Amman, da det blev bombet i 2005. Inspirationen til Enken fra Kiev kommer fra hans arbejde for Udenrigsministeriet. Personerne er fiktive, men tager afsæt i personer, han har mødt på sine rejser. Både til Ukraine og Bruxelles. Handlingen er også fiktiv, men inspireret af virkelige begivenheder i Ukraine i 2014 og 2015. “Kiev er interessant. Ukraine er arnestedet for en ny konflikt mellem øst og vest, som vi troede var slut. Der er en ny spænding, og vi ser autoritære stater vokse frem,” siger han. I Ukraine mødte Mogens Blom en kvinde, som fortalte ham om sine oplevelser under Maidan-oprøret i 2014, hvor urolighederne indledtes som en demonstration rettet mod den ukrainske præsidents afvisning af en ny associeringsaftal med EU. “De demonstrerende indså, at det var et spørgsmål om nu eller aldrig. Enten ville de blive en del af det demokratiske Europa, eller de ville blive underlagt Putins Rusland. Det fik de unge til at blive på Maidan-pladsen på trods af sikkerhedsstyrkernes beskydning og fik dem senere til at drage til fronten, hvor de kæmpede mod russiske såkaldte ’frivillige’, der søgte at løsrive den østlige del af Ukraine. Da jeg hørte denne kvinde med i ild i øjnene, fortælle sin historie, tænkte jeg, at det var stof til en roman,” fortæller Mogens Blom og tilføjer: ”Og det er værd at huske, at kampene fortsætter. Det er en uafsluttet krig, som Rusland holder i gang, fordi de ikke ønsker et vellykket demokratisk styre som nabo. Da Rusland annekterede Krim-halvøen var første gang siden 2. verdenskrig, at der blev flyttet grænser ved militær fremrykning i Europa.” Og det er på det bagtæppe af konflikterne i Krim og Ukraine, at fortællingen foregår. Mogens Blom har netop været på krimimesse i Herning. Og sandsynligheden taler for, at han også til næste år vil være at finde der blandt ligesindede: folk, der elsker at skrive krimier. Og folk der elsker at læse dem. En fjerde krimi med Maiken Tarp som hovedperson er undervejs. Og i lighed med Enken fra Kiev vil den have konflikten i Ukraine også komme til at spille en rolle.. “Jeg kan ikke slippe emnet. Der ligger mange spændende historier her, der skal fortælles. Også historier som trækker tråde til Danmark,” siger han.

Publiceret 26 March 2018 14:00

SENESTE TV