Socialudvalgsformand Bodil Kornbek om flere fattige børn:

"Det er alarmerende, og det vil stige"

Bodil Kornbek er ikke stolt af den store stigning af fattige børn i Lyngby-Taarbæk. Hun mener, at kommunen bestemt har råd til at gøre det bedre.

Af
Lars Schmidt

Fra 2016 til 2017 er antallet af børn, som lever under fattigdomsgrænsen i Lyngby-Taarbæk steget med 32 procent - fra 220 til 290 børn.

Og det er på ingen måde godt nok. Slet ikke, hvis man spørger socialudvalgsformanden i kommunen, socialdemokraten Bodil Kornbek. Og det har Det Grønne Område gjort.

“Det er alarmerende, at en kommune som Lyngby ikke formår at løfte de ramte familier og de børn, som bliver presset af manglende muligheder. Om der er tale om 10, 20 eller 30% flere, gør ingen forskel for de familier og børn, der er eller bliver ramt. Vi skal og kan gøre det bedre i Lyngby-Taarbæk Kommune,” siger hun:

“Der er ingen tvivl om, at kontanthjælpslofett er med til at presse familier, som allerede kæmper med blandt andet ledighed og sygdom. Jeg oplever, at især børnene er blevet ekstra stigmatiserede efter det nye kontanthjælpsloft.”

Læs her, hvor galt det står til med antallet af fattige børn i Lyngby-Taarbæk Kommune

Flere vil blive ramt

Direkte adspurgt fortæller Bodil Kornbek, at man fra kommunens side er opmærksomme på den store stigning i antallet af fattige børn. Og flere af kommunens børn vil blive ramt, fortæller hun:

“Jeg er optaget ikke kun af den stigning, som vi ser nu, men også, at vi allerede ved, at den stigning vil fortsætte. Derfor skal vi se på rammer og muligheder og påtage os et fælles ansvar for at skabe de nødvendige forandringer, som giver familierne nye muligheder for både job, uddannelse, støtte, bolig, deltagelse i foreningslivet,” siger Bodil Kornbek til Det Grønne Område:

“Børnene her i kommunen skal have en barndom med livsoplevelser, som kan deles med andre, skolegang med venskaber, uddannelse og fællesskab, fritidsaktiviteter, idrætsliv. De skal ud af deres isolation og stigmatisering.”

“Tallene for 2017 er endnu ikke kendt, men kontanthjælpsloftet er stadig ikke slået helt igennem. Flere vil blive ramt.”

Skal gøre det bedre

Bodil Kornbek mener ikke, at en velhavende kommune som Lyngby-Taarbæk kan leve med, at så mange børn lever under fattigdomsgrænsen.

“Nej! Vi har råd til at gøre det bedre,” siger hun:

“Jeg har en anmodningssag på dagsorden i marts måned. Vi må målrettet arbejde for at skabe de nødvendige forandringer. Denne sag er ikke kun for social- og sundhedsudvalget, men også børn- og ungdomsudvalget og beskæftigelse. Skal vi ændre udviklingen i vores kommune, må det ske i samarbejde både politisk, med familierne, vores ansatte i blandt andet daginstitutioner og skoler, men også i foreningslivet. Blandt andet gør Mødrehjælpen i Lyngby en stor indsats.”

Læs redaktørens blog om fattige børn i Lyngby lige her

Levevilkårene

Det Grønne Område har bedt socialudvalgsformanden beskrive levevilkårene for børn, der lever under fattigdomsgrænsen:

“Børn, der lever i fattigdom, har ikke råd til fritidsaktiviteter. Der er ikke råd til biografture, så når ens klassekammerater har været i bio i vinterferien og fortæller om deres oplevelser, så er man ikke en del af den samtale. Der er ingen ferier, hvor man dele sine oplevelser med andre. De er kulturelt oplevelsesfattige i forhold til deres jævnaldrende,” forklarer hun:

“Ofte går de i genbrugstøj eller arvetøj. Tøjet kan være for småt. De mangler gymnastiktøj i skolen, mangler almindelige ting som regntøj, gummistøvler og skiftetøj i daginstitutionen. De har større fravær i skolen og har dermed sværere ved at følge med i undervisningen. De har manglende hjælp til lektielæsning og støtte. De inviterer ikke til deres egen fødselsdag, og de har ikke råd til at give fødselsdagsgaver, når de inviteres til en kammerats fødselsdag.”

Fattigdom går også ud over børnenes sundhed, understreger Bodil Kornbek:

“Der er ikke råd til lødig sammensætning af dagens måltider - og slet ikke sidst på måneden. Der er ikke råd til at have kammerater på besøg, som spiser med. De fattige børn oplever, at deres forældre ikke har overskud til at deltage i deres hverdag, skole-hjemsamtaler, problemer i skolen, samvær med andre børn og forældre.”

“Der er ikke penge til aktiviteter i klubben. De kan ikke købe eftermiddagsmad eller deltage i aktiviteter og ture,” fortæller socialudvalgsformanden - og slutter:

“Vi tror næsten ikke, at dette er virkeligt - men det er det. En sådan opvækst bæres med helt ind i voksenlivet og har store konsekvenser.”

Tallene for 2017 er endnu ikke kendt, men kontanthjælpsloftet er stadig ikke slået helt igennem. Flere vil blive ramt.

Bodil Kornbek (S), socialudvalgsformand

Publiceret 13 March 2018 11:30

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV

Undskyld, men kommunen kan hjælpe, hvis du har alkoholproblem

Undskyld, men Lyngby-Taarbæk Kommune vil gerne hjælpe dig, hvis du har et alkoholproblem! Formand for Liberal Alliance i Lyngby-Taarbæk Kommune, Thomas Frederiksen, skriver i et debatindlæg i Det Grønne Område den 24. maj 2018 ”Undskyld, men kommunen vil gerne vide, om du drikker for meget?”. Thomas Frederiksen mener, at Kommunalbestyrelsen burde have stemt nej til forslaget om, at kommunens frontpersonale tidligt og systematisk skal spørge ind til borgernes alkoholvaner, da han betragter det som en utidig kommunal indblanding i privatsfæren.

I Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil vi gerne understøtte kommunens Sundhedsstrategi - herunder en systematisk og tidlig opsporing af alkoholproblemer. Lyngby-Taarbæk Kommunes sundhedsstrategi for 2016-19 er vedtaget af en enig kommunalbestyrelse – også med opbakning fra LA.

Vi ved, at store mængder alkohol er dårligt for helbredet og at et for stort forbrug af alkohol kan påvirke mange aspekter af livet. Et stort forbrug af alkohol øger desuden risikoen for at falde ud af arbejdsmarkedet eller komme på sygedagpenge og det har store konsekvenser for den enkelte og dennes pårørende. Derudover har det store samfundsøkonomiske konsekvenser. I Danmark vurderes det, at overforbrug af alkohol koster samfundet 13 mia. kr. om året.

Derfor støtter Beskæftigelses- og Integrationsudvalget op omkring en systematisk og tidlig opsporing af alkoholproblemer, når eksempelvis jobcentrets medarbejdere er i kontakt med kommunens borgere – og vi har stor tillid til at medarbejderne møder kommunens borgere med både respekt og professionalisme.