H.K.H. Prinsesse Marie medvirker i sin egenskab af protektor for Landsforeningen Autimse i ‘Det Digitale Tilbud. Her er hun i selskab med Marcus Mandal. Foto: Michael Medgyesi

H.K.H. Prinsesse Marie medvirker i sin egenskab af protektor for Landsforeningen Autimse i ‘Det Digitale Tilbud. Her er hun i selskab med Marcus Mandal. Foto: Michael Medgyesi

MARCUS MANDAL:

Tit kan man komme længere, end man tror, hvis man holder ved

Marcus Mandal, instruktør og direktør hos Citizen Dane, fylder 60 år den 11. marts. Hans film bliver vist verden over, og han har høstet priser for sine dokumentarfilm om blandt andre kongelige, Karen Blixen og autister

Af
Af Pernille Borenhoff

Da Marcus Mandal, Taarbæk, i 2006 arbejdede på filmen 'Karen Blixen - Out of This World' tænkte han, at det kunne være fantastisk, hvis man kunne få Meryl Streep til at medvirke. Meryl Streep havde jo spillet den store rolle som Karen Blixen i filmen Out of Africa, og Marcus Mandal vidste, at hun var meget optaget af Karen Blixen og hendes forfatterskab.

Så da Marcus Mandal er en mand, der ikke giver op eller går på kompromis i sit professionelle virke, så lykkedes det efter mange henvendelser at få en aftale i hus. En aftale, der lovede filmholdet 20 minutter i selskab med stjerneskuespilleren.

“Vi lejede et sted i Central Park, hvor vi ville optage og havde naturligvis overvejet, hvordan hun ville ankomme. Skulle hun have en limousine eller måske en helikopter,” fortæller Marcus Mandal til Det Grønne Område.

Dagen oprandt, og alle var klar til at modtage Meryl Streep.

“De fleste på holdet var amerikanere, og man kunne godt mærke på dem alle, at de var meget spændte. 15 minutter for sent dukkede Meryl Streep så op og kunne fortælle, at grunden til forsinkelsen var, at hun havde siddet fast i undergrunden. Det blev et fantastisk interview, og hun blev der i tre timer. Uden honorar. Hun stillede sig til rådighed, fordi hun har været glad for Karen Blixen i mange år, og fordi hun havde set vores tv-serie 'En Kongelig familie',” siger Marcus Mandal, der kun har lovord til overs for den verdensberømte skuespiller.

Episoden siger meget om Meryl Streep. Men den siger lige så meget om Marcus Mandal og hans gå-på-mod. For en rød tråd gennem hans liv har været eventyrlyst og en vilje til at ville.

“Livet har givet mig den erfaring, at man ikke skal give op på forhånd. Tit så kan man komme længere, end man tror, hvis man holder ved,” siger han.

På søndag den 11. marts - i øvrigt på Kong Frederik den 9.s fødselsdag - fylder han 60 år.

Marcus Mandal har boet i Taarbæk, siden han var 10 år. For præcis 30 år siden købte han det hus, som han stadig bor i sammen med sin kone og det yngste af deres tre børn.

Aktivist som barn

På Taarbæk Skole husker tidligere lærere og skoleledere ham måske, fordi han satte sig op imod skolen og lærerne.

Som 13-årig udgav han sammen med en kammerat bogen 'De voksens Diktatur' på deres eget forlag, Forlaget Babypower.

“Den handlede om lærerne, og vi samlede digte fra børn i hele landet. Og det i en tid, hvor det ikke var normalt, at børn formulerede sig om det, de var utilfredse med. Vi fik selv trykt den, og den solgte virkelig godt,” husker Marcus Mandal.

Marcus har rejst over store dele af verden. I sine yngre dage foregik det fx på tommelfinger til Syrien og med Den Rejsende Højskole i bus til Indien; og han boede på et tidspunkt tre måneder i en masai-landsby i Tanzania. I den forbindelse benyttede han også lejligheden til at bestige Kilimanjaro.

I sine unge dage optrådte han også på gaderne - i især Italien og USA – med jonglering, og sammen med en kammerat dannede han Cirkus Nimbus, der turnerede rundt i en gammel Nimbus-motorcykel med sidevogn.

Og så har han i øvrigt flere gange været optaget i Guinness Book of Records som indehaver af verdensrekorden i maraton-jonglering med snebolde.

“Det var fantastisk at jonglere i Italien. De er vant til gadeteater. Og jeg kunne tjene op til 1500 kroner i timen,” siger han.

Film til hele verden

Efter rejseaktiviteterne læste Marcus Mandal både samfundsfag på Københavns Universitet og journalistisk på Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Hans første job som nyuddannet var som vært på et fredagsprogram for børn på DR.

Efter to år her gik turen til det helt nye Kanal 2, hvor han var vært og redaktionschef i næsten 10 år.

De følgende 10 år var han ansat hos Nordisk Film og lavede her store dokumentarfilm i hele verden. Blandt andet den seks timers lange prisbelønnede dokumentar 'En kongelig Familie', som han lavede sammen med Anne Lerche. Filmen er efterfølgende blevet vist i omkring 160 lande. I dokumentaren fortæller 29 kongelige åbent om deres egen families utrolige historie. Alle er de efterkommere af den fattige tysk prins, der bliver til Danmarks kong Christian 9 .- hele Europas svigerfar.

I dag er Marcus Mandal instruktør hos Citizen Dane, hvor han laver film for kunder som Mærsk, Novo Nordisk, PET, ISS, Bestseller, Kirk Kristiansen og Rolls-Royce.

Og stadig regner det med priser ned over den snart 60-årige instruktør og hans medarbejdere, idet filmen 'Det Digitale Tilbud' (2017) netop har vundet sin 5. internationale pris.

“Filmen beskriver et center i Vordingborg, der arbejder med autisme, som jeg har lavet flere film til. De laver spændende ting, som de gerne vil formidle, for at andre kan lære om autisme. Vi har fulgt et treårigt projekt, hvor Autismecenter Storstrøm arbejder med at finde digitale værktøjer, der kan gavne deres brugere. Det er fantastisk at kunne være med til at give emnet så stor opmærksomhed uden for landets grænser,” siger Marcus Mandal.

Så selvom Marcus Mandal ofte er at finde ude i det store udland, så er det stadig fra Taarbæk at hans verden går. Han vinterbader fra jollehavnen og er en flittig gæst i tennisklubben, hvor han tidligere også har været tennistræner.

“Og så ligger Taarbæk i tilpas afstand til København til at jeg kan cykle frem og tilbage til kontoret hver dag,” siger Marcus Mandal.

Publiceret 09 March 2018 09:00

SENESTE TV