Ny bog:

“Alt spiller sammen på Sophienholm”

Eva Pohl sammenkæder Sophienholms historie, skulpturer og aktuelle udstillinger i bogen ’Sophienholm og Kunsten’

Af
Af Pernille Borenhoff

 At Sophienholm er et smukt sted, der tilmed er rigt på historie, det vidste kunsthistoriker Eva Pohl godt, da hun i 2016 sammen med Benedicte Bojesen lavede udstillingen om den nu afdøde kunstmaler og Lyngbyborger Bodil Kaalund.

Men at der ikke var udgivet en bog, der sammenfattede stedets historie, udstillingsvirksomhed og den permanente kunst, som stedet byder på, var hun ikke klar over.

“Der har været skrevet om salonerne og livet på det tidspunkt i 1800'tallet, hvor Frederike Brun lavede sin berømte saloner. Lyngby Bogen har også beskæftiget sig med salonerne og fortalt om både Frederike Brun og om den franske arkitekt Joseph-Jacques Ramé, der har tegnet bygningen. Men der er ikke nogen, der i bogform har prøvet at binde det hele sammen: skulpturerne i naturen, stedets historie, salonerne og de aktuelle udstillinger. Det er dét, jeg har villet med denne bog,” siger Eva Pohl, cand.mag., Ph.dk, forfatter og kritiker.

Som kunstkritiker og -anmelder er Eva Pohl vant til at komme på museer rundt omkring i landet. Og hun ser meget kunst og mange smukke bygninger. Alligevel føler hun noget ganske særligt for Sophienholm.

“Man formemmer historiens vingesus. De aktuelle udstillinger bliver vist i de historiske rammer, der har fungeret som et hjem, og at se en udstilling her giver én en fornemmelse af, at man går rundt i nogle behagelige rammer. Efter min opfattelse er Sophienholm et sted med en meget skøn atmosfære, og jeg mener, at det er et af de smukkeste udstillingssteder i Danmark,” siger hun.

Skulpturer i landskabet

I den stor park, der omkranser udstillingsstedet, finder man mange skulpturer. Nogle står tydeligt fremme. Andre skal man leder mere efter.

Ingvar Cronhammers parkbænk med titlen 'Salon' blev opstillet foran Sophienholm i 2003. Den er nærmest blevet ikonisk, og det er i dag svært at forestille sig Sophienholm uden bænken. Det samme gælder Hanne Varmings 'Konen med æggene', der i 2000 fik permanent plads over for indgangen til Sophienholm.

I en lækrog mellem hækkene dukker 'Kyklopen Polyphemos' frem. Skulpturen er af Nicolai Outzen-Schmidt og blev opsat i parken i 1888, efter at Laura og Carl Aller havde købt Sophienholm. Men den skulptur skal man altså lede lidt efter for at finde.

“Jeg synes, at det er interessant at se en skulptur i naturen. Man ser anderledes på den, og perspektivet udvider sig, når der er himmel, dufte og skiftende lys,” siger Eva Pohl.

Skulpturerne i landskabet, kunsten i bygningen, arkitekturen og naturen spiller ifølge hende sammen og er med til at give stedet dets helt særlige karakter.

“Frederike Brun boede her om sommeren og afholdt sine berømte saloner. Hun var selv digter og forud for sin tid, fordi hun var interesseret i alle kunstarterne. Digtning, ballet, musik og billedkunst. Hun samlede folk, der enten selv var skabende eller kunne optræde med noget, og gerne så man fik hele billedet af kunstarterne,“ siger Eva Pohl.

Og det er dét indtryk af Sophienholm som et sted, der kombinerer flere kunstarter - og hvor de ofte går op i en højere enhed - som Eva Pohl gerne vil sætte fokus på.

“Med bogen vil man kunne gå rundt og se på skulpturerne i parken. Og så kan man tage bogen med hjem og få en mere uddybende forklaring, på hvad der har været i fortiden, og hvad der sker nu. På Sophienholm er der en tråd direkte tilbage til det liv, der har været,” siger Eva Pohl.

Kulturfonden - Lyngby Taarbæk Kommune har støtte udgivelsen med 20.000 kroner.

“Jeg mener, at det er et af de smukkeste udstillingssteder i Danmark”

Eva Pohl,cand.mag., Ph.d, forfatter og kritiker

“Uden tidligere borgmester Paul Fennebergs indsats havde Lyngby-Taarbæk Kommune næppe i dag haft et udstillingsted på Sophienholm, Så man kan kigge på busten af ham og sige tak. Det var nemlig på hans initiativ, at Lyngby-Taarbæk Kommune i 1963 købte Sophienholm af familien Aller,” siger Eva Pohl. Anker Hoffmanns portræt af Fenneberg er fra 1976. Foto: Thomas Manddrup-Poulsen.

“Uden tidligere borgmester Paul Fennebergs indsats havde Lyngby-Taarbæk Kommune næppe i dag haft et udstillingsted på Sophienholm, Så man kan kigge på busten af ham og sige tak. Det var nemlig på hans initiativ, at Lyngby-Taarbæk Kommune i 1963 købte Sophienholm af familien Aller,” siger Eva Pohl. Anker Hoffmanns portræt af Fenneberg er fra 1976. Foto: Thomas Manddrup-Poulsen.

’Sophienholm og kunsten’ kan købes på Sophienholm. Den koster 45 kroner.

’Sophienholm og kunsten’ kan købes på Sophienholm. Den koster 45 kroner.

Publiceret 28 February 2018 17:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV