Letbanen endeligt vedtaget:

Staten trækker sig som ejer af letbanen for at undgå at betale for overskridelser

Men man fortsætter med at støtte projektet økonomisk

Af
Lars Schmidt

Det var egentlig meningen, at staten først skulle trække sig som ejer af letbanen og overlade ejerskabet til kommunerne og regionen, når letbanen i 2024 kommer i drift.

Men det sker ikke. Staten trækker sig nu.

Det meddelte transportminister Ole Birk Olesen (LA) på dagens borgmestermøde i Gladsaxe.

Her meddelte han også, at staten fastholder sin økonomiske støtte til projektet. Selv om man trækker sig som ejer, fastholder man således det statslige tilskud på 1,777 mia. kroner.

Dermed er den sidste knast passeret - efter at både regionen og kommunerne har sagt ja til letbanen. Det har staten således også, og projektet bliver nu en realitet. Dog med den ændring, at staten ikke længere er medejer af letbanen.

Staten trækker sig som ejer for at sikre, at staten ikke skal betale mere, hvis projektet fordyres. Det betyder således, at det bliver kommunerne og regionen, der helt uden økonomisk hjælp fra staten, kommer til at finansiere eventuelle fordyrelser af letbanen.

Statens udtræden sker rent praktisk ved, at vedtægterne for interessentskabet Hovedstadens Letbane I/S ændres. Dette forventes at ske på mødet i interessentskabet midt i marts.

Først herefter vil kontrakterne med entreprenørerne kunne underskrives, og byggeriet sættes i gang.

“Forligskredsen besluttede i 2013, at der skal anlægges en letbane i Ring 3. Med de aktuelle fordyrelser har det været relevant at kigge på statens rolle, og i den forbindelse ønsker vi en model, hvor vi sikrer os, at staten ikke pålægges merudgifter ud over de afsatte reserver,” siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelse.

Forligskredsen bag letbanen er partierne:

Venstre

Socialdemokratiet

Dansk Folkeparti

Liberal Alliance

Radikale Venstre

SF

Konservative

null

Publiceret 26 February 2018 13:30

SENESTE TV