Efter Umbrella-sagen:

Deling af krænkende videoer skal på skemaet

Børne- og ungdomsorganisationer vil have større fokus på deling af krænkende videoer efter Umbrella-sagen. Børne- og ungdomsudvalgsformand kalder på mere systematisk indsats

Af
Mikkel Brøgger Petersen

Står det til den nye formand for børne- og ungdomsudvalget, Gitte Kjær-Westermann (R), skal deling af krænkende videoer på skoleskemaet i kommunens skoler. Det fortæller hun til Det Grønne Område.

“Det vil være helt naturligt, at vores kommende digitaliseringsstrategi også omhandler juridiske, etiske og moralske spørgsmål omkring køn, krop, seksualitet og grænser, herunder deling af krænkende videoer,” siger hun.

I sidste uge skrev fem børne- og ungdomsorganisationer til politikere i Folketinget, fordi “alt for mange børn og unge i Danmark mangler grundlæggende digital dannelse og handlekompetencer i forhold til jura, etik og i forhold til spørgsmål om køn, krop, seksualitet og grænser, både online og i den analoge verden”.

Organisationerne nævner Umbrella-sagen om de over 1.000 sigtelser af børn og unge for distribution af børneporno som et tydeligt eksempel.

I brevet henviser man til en Red Barnet-undersøgelse blandt 13-17-årige viser, at 30 procent af de adspurgte har oplevet, at unge i det skjulte har taget seksuelle billeder af nogen og delt dem på nettet, mens 11 procent svarer, at de selv har taget et billede af en andens kropsdele i smug inden for det seneste år.

Tema på næste møde

Børne- og ungdomsorganisationerne foreslår blandt andet, at et fag får digital dannelse som indholdsområde, at læring om digital dannelse bliver en obligatorisk del af læreruddannelsen og en generelt styrkelse af både elever og lærere. Samtidig skal ulovlig deling stå klart og tydeligt i skolernes antimobbestrategi.

Gitte Kjær-Westermann kalder ideerne “rigtig relevante og vigtige” og påpeger, at Lyngby-Taarbæk Kommune allerede arbejder med dele af det, organisationerne efterspørger.

“Alle fagvejledere på skolerne har allerede været på kursus i digital dannelse og vidensdelt på skolerne. Det er også et område, der har politisk bevågenhed. For eksempel har vi lige vedtaget på børne- og ungdomsudvalget, at dannelse, herunder digital dannelse, skal være tema for vores næste skoledialogmøde 14 marts,” siger hun.

Skolernes eget bud

“Der har allerede været et forældrearrangement på Engelsborgskolen, men vi skal nok have endnu mere fokus på oplysning til forældrene, så de kan blive bedre klædt på til at tage snakken med deres børn om de sociale medier, delinger og grænser. Fagvejlederne har været til et heldagsarrangement omkring digital dannelse, og vi har netop besluttet politisk at styrke SSP-indsatsen, blandt andet med en målrettet indsats i 6. klasse,” siger Gitte Kjær-Westermann og fortæller, at man fortsat kan gøre mere.

“Vores indsats kan blive mere systematisk. Når vi får lavet den digitale handleplan, vil det være naturligt, at hver af kommunens skoler har deres eget bud på, hvordan de vil gribe problematikken an fremadrettet, både i forhold til lærerkompetencer, hvordan digital dannelse skal indgå i undervisningen, hvordan man arbejder med børnene omkring det, og hvordan man støtter og involverer forældrene,” siger hun.

Publiceret 14 February 2018 11:45

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV