Lokalhistorie:

Portræt af Soya

Den lokale forfatter og dramatiker Soya er emnet for ugens lokalhistoriske billede. Soya var en blanding af borgerdyr og provo

Af
Mette Henriksen

Forfatter og dramatiker C.E. Soya (1896-1983) boede en stor del af sit voksne liv i Den engelske haveby på Christian X's Allé nr. 100.

Soya var kendt for at spidde borgerskabet og statsmagten, og han var måske frisindet før frisindets indtog.

Hans humor var alvorligt ment, for han ville vise fortielsen, dobbeltmoralen og hykleriet hos store dele af borgerskabet og statsmagten.

Han er blevet beskrevet som en dobbeltsidet blanding af borgerdyr og provo - en kombination, hans udseende synes at understrege:

Den festlige, store, velhavende mand med cigaren i hånden i sin flotte villa. Men samtidig en mand, der før andre farvede sit hår lyseblåt, gik i blomstret tøj - og som altid sagde sin mening.

Soya var også en ivrig amatørfotograf og havde et venskab med den lokale fotohandler Jørgen Gregersen.

I et julekort til Gregersen fra 1951 skrev Soya:

“At fotografere er en af de morsomste hobbyer, der findes - og så er det ikke væsentligt dyrere end at samle på diamanter.”

Da Soya døde i 1983 skrev Dan Turèll i en nekrolog i Politiken:

“Han var den sidste af de tre store S'er: Schade, Scherfig og Soya, der fra 1930'erne udvidede det danske hverdagsverdensbillede (...) Halvdelen af ham var en drømmer og en eventyrer. Den anden halvdel var en skarp, jordnær iagttager. Det var en god blanding.”

På Stadsarkivets nye udstilling 'Lyngby-portrætter' kan man opleve dette og flere andre portrætter af mennesker fra Lyngby-Taarbæk.

Publiceret 13 February 2018 09:30

SENESTE TV