Gruppen har haft sit eget orkester.
Gruppen har haft sit eget orkester.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

100 år - og stadig for børn

Fortunen Gruppe i Kgs. Lyngby fejrer 100 års fødselsdag med åbent hus i Knudepunktet lørdag den 16. september kl. 13-15 (Lundtoftevej 83)

En helt almindelig sensommeraften i Lyngby. Der gøres klar til pandekager over bål. Der ses på blade og leges tag-fat – og der bygges en båd til Mølleå-sejladsen af tørre juletræer.

Hver torsdag sørger en gruppe engagerede ledere for spændende aktiviteter for børn i alle aldre i Knudepunktet ved DTU. HEr holder Fortunen Gruppe nemlig til, en spejdergruppe under Det danske Spejderkorps, der netop nu kan fejre sit 100 års jubilæum. Nøgleordene i gruppen er friluftsliv, ’learning by doing’ og børn leder børn.

Da gruppen blev stiftet havde Danmark lige solgt De Vestindiske Øer til USA, tyskerne havde erklæret uindskrænket ubådskrig, der var revolution i Rusland, og Røde Kors modtog Nobels fredspris. John F. Kennedy og Lise Nørgaard blev født samme år som Fortunen Gruppe. Tiden var en anden, og det var faktisk kun 8 år siden, at spejderbevægelsen var kommet til Danmark.

Fortunen Gruppe var den første gruppe pigespejdere i Lyngby og hed dengang Hvidegaard Trop. Navnet kom af, at det var søstrene Vera og Irene Clauson Kaas på gården Hvidegaard, der grundlagde troppen. Deres far var bidt af en gal hest, manden bag galopbanen og meget andet - men det er en anden historie.

På et tidspunkt begyndte man at samarbejde med Fortunen Flok og Trop, der var en drengegruppe i samme område. I 1976 blev de to grupper slået sammen. Inden da havde pigegruppen bl.a. været kendt for sit orkester, der dog blev nedlagt engang i 1960’erne.

Knudepunktet

Det, der i dag hedder Fortunen Gruppe, har holdt til forskellige steder. I en periode var hjemstedet nogle lokaler i kælderen under Sorgenfriskolen, men i forbindelse med sammenlægningen stillede kommunen en grund til rådighed (Lundtoftevej 83). Der blev den nuværende spejderhytte, Knudepunktet, bygget. Det skete med hjælp fra såvel forældre som spejdere, og det er stadig forældrene, der hjælper til med at holde grunden pæn. I dag er der bl.a. liv i Knudepunktet hver torsdag aften, når såvel små som store spejdere mødes til aldersopdelte aktiviteter.

Ud over hytten Knudepunktet lige ved DTU, holder Fortunen Gruppe også til på Fortet, hvor der er mulighed for masser af aktiviteter.

100 års fødselsdagen fejres lørdag den 16. september med åbent hus i Knudepunktet fra kl. 13-15.

De mindste spejdere studerer blade og tegner med kul.
De mindste spejdere studerer blade og tegner med kul.

Tropsspejderne er i fuld gang med at bygge en båd til Mølleå-sejladsen af tørre juletræer.
Tropsspejderne er i fuld gang med at bygge en båd til Mølleå-sejladsen af tørre juletræer.

Publiceret: 12. September 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt