Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Konservativ-kandidat trækker sig: "Jeg kan ikke holde til, at der er den mindste tvivl om, at jeg spiller efter reglerne i valgkampen"

Konservatives kandidat til kommunalvalget, Charlotte Biskup, trækker sit kandidatur. Det sker, efter der er sået tvivl om måden, hun har ført valgkamp på.

Hun har til et visitkort med sit navn og en opfordring til at stemme på hende vedhæftet et gavekort på 300 kroner. Men det er ulovligt, ifølge professor i strafferet, Jørn Vestergaard, som Det Grønne Område sendte et billede af visitkortet med det vedhæftede gavekort.

"Det var da utroligt. Det er strafbart med bøde eller fængsel indtil 2 år at yde, love eller tilbyde ”en formuefordel” - dvs. bestikkelse - for at påvirke nogen til at stemme på en bestemt måde ved folketingsvalg eller kommunalvalg. Det står i straffelovens § 117, nr. 4. Det er i øvrigt også strafbart at modtage den form for bestikkelse. Det fremgår af nr. 5 i samme bestemmelse," skriver han til Det Grønne Område.

"Jeg vil gerne beklage på egne vegne. Jeg kan ikke holde til, at der er den mindste tvivl om, at jeg spiller efter reglerne i valgkampen. Jeg indstiller derfor med øjeblikkelig virkning min valgkamp og vil ikke indtræde i kommunalbestyrelsen, hvis jeg skulle blive valgt," skriver hun i en sms til Det Grønne Område.

"Det er fuldstændig vanvittig adfærd. Jeg troede først, at det var en joke, for vi er i Danmark, ikke Zimbabwe. Hvis det er sådan, at det er blevet kastet ind ad postkassen, så er det en adfærd, som må fordømmes på det kraftigste. Det stiller nogle helt fundamentale spørgsmål til den demokratiske proces, som fungerer ved tillid. Man kan ikke have tillid, hvis man på den her måde forsøger at købe stemmer," siger viceborgmester og borgmesterkandidat Simon Pihl Sørensen (S).

Borgmester og borgmesterkandidat, Sofia Osmani (K), vil ikke kommentere på sagen, men henviser i stedet til formand for Konservatives vælgerforening, Christine Bernt Henriksen, som siger til Det Grønne Område:

"Jeg har taget Charlottes beslutning til efterretning. Jeg synes at det er den helt rigtige beslutning, Charlotte har truffet ved at trække sig," siger og fortsætter:

"Jeg regner ikke med, at sagen betyder noget for Konservatives valgkamp. Sagen er blevet hurtig lukket, og vi kan nu igen have fokus på at tale politik og udviklingen af Lyngby-Taarbæk," siger hun og giver sin vurdering af, hvordan sagen påvirker tilliden til Konservative.

"Jeg håber ikke den betyder noget. Kandidaten har begået en fejl og tager omgående konsekvensen. Det må man have respekt for," siger hun.

Men er det ulovligt?

Det er dog ikke alle eksperter, der mener, at Charlotte Biskup har gjort noget ulovligt.

"Min søn kom hjem fra torvet og havde fået fem røde roser. Andre kandidater deler rundstykker ud. En kandidat fik opmærksomhed, fordi han lovede at give 25 kroner per stemme, han får, til den lokale idrætsklub. Det er ikke helt entydigt, hvad man må og ikke må. Derfor er spørgsmålet, om det er for meget, hun forærer væk. I forhold til straffeloven, skal det handle om, at man prøver at købe en stemme, altså hvis man stemmer på mig, får man en økonomisk fordel. At gå rundt og dele gavekort er ikke nødvendigvis det samme som at købe stemmer. Der skal være en intention med et tilbud om, at hvis man stemmer på mig, får man en modydelse. Jeg vil gætte på, at hun deler ud til højre og venstre, så derfor er der ikke meget, der tyder på, at hun gør det for en købe en stemme," siger kommunalforsker Roger Buch til Det Grønne Område.

Det Grønne Område har forsøgt at få et svar fra Indenrigsministeriet, som skriver:

"Det et spørgsmål, som skal vurderes efter straffelovens regler. Det er ikke omfattet af valgloven, og derfor kan Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke udtale sig om det."

Ifølge Roger Buch er det en indikation på, at Charlotte Biskup ikke har gjort noget ulovligt.

"Når Indenrigsministeret ikke vil forholde sig til det, ser de det ikke som et problem. For hvis Indenrigsministeriet mener, at der foregår noget ulovligt, så skal de reagere. Ved at de ikke gør det, tolker jeg det, som at der ikke er noget problem," siger han.

Publiceret: 16. November 2017 16:15

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Valget netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt