Lis (til højre) og Kirsten Aller er utilfredse med den behandling, som deres mor gennem en årrække har modtaget. Brugen af vikarer er især med til at forringe plejen, fortæller de. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Lis (til højre) og Kirsten Aller er utilfredse med den behandling, som deres mor gennem en årrække har modtaget. Brugen af vikarer er især med til at forringe plejen, fortæller de. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

”Vi er frustrerede og magtesløse, fordi huset oser af vikarer”

En uforudsigelig hverdag med mange vikarer gør Lis og Kirsten Allers 89-årige mor utryg og bange. Hendes døtre mener, at Lyngby-Taarbæk Kommunes forbrug af vikarer skader plejen

I sin seng på det nye plejehjem på Chr. X's Allé sover Lis og Kirsten Allers 89-årige mor efter frokost som regel en middagslur for at samle kræfter til eftermiddagens meget imødesete aktiviteter.

Uret skal stilles til kl. 14, så hun kan nå at blive klar til aktiviteterne kl. 14.30. Sådan burde det i hvert fald være, fortæller hendes døtre Lis og Kirsten Aller.

Men rigtig mange gange kommer hun først op fra sengen kl. 16, så hun går glip af aktiviteter som højtlæsning og musik.

”Når vi spørger, om hun har været dernede, så siger hun 'nej, jeg blev ikke vækket',” fortæller Lis Aller.

”Vores mor ringer flere gange på alarmen, men ingen kommer. Vi kan så konstatere, at den nu ikke virker igen. Det er et kendt problem på plejehjemmet,” fortæller Kirsten Aller.

”Hun bliver ked af det, når hun ligger for længe i sengen. Hvis hun ligger i sengen fra kl. 13-16, bliver hun angst og utryg,” siger Lis Aller.

Hun holder i sine hænder en lille notesbog. Ovenstående eksempel er skrevet ned i notesbogen. Siderne er fyldt op med håndskreven dokumentation af den pleje – eller mangel på samme – som hendes mor har oplevet.

Lis Aller begyndte at notere oplevelserne ned, da hendes mor flyttede i ældrebolig ved Virumgård. Hun har noteret, at hverdagen var præget af mange vikarer, og at der ikke blev lyttet til hendes mor. Notesbogen indeholder også kedelige oplevelser med hjemmeplejen, som Lis Allers mor modtog, inden hun flyttede i ældrebolig.

”Vi var så frustrerede, når vi gik hjem, at jeg gik hjem og skrev i bogen. Vi har så mange historier, at vi valgte at konkretisere det. Det er ikke for at hænge folk ud. Det er for at have noget konkret,” fortæller Lis Aller om notesbogen.

Læs social- og sundhedsformandens svar på kommunens vikarbrug her.

Kræver tryghed og tillid

Søstrene er bekymret for den pleje, som deres mor modtager.

”Man føler nogle gange, at de ikke har læst hendes plejepapirer, hvor angst er én af hendes værste problemer. Det kræver tryghed og tillid, og når der kommer en ny hver dag, skal hun selv forklare alt. Så bliver man utryg og bange,” siger Kirsten Aller, som sammen med sin søster mener, at det store antal vikarer har konsekvenser for plejen.

”Vi er så frustrerede, og vi føler os magtesløse, fordi huset oser af vikarer. Der er nogle faste hænder om dagen, men min mor, som lider af angst, frygter aftenvagter, weekender og helligdage, fordi man der i overvejende grad bruger vikarer,” siger Kirsten Aller.

”Før påske talte jeg med en anden beboer, som var bekymret. 'Nu er det snart påske, og jeg er så bange for påsken, for jeg ved ikke, hvilke vikarer, der kommer', sagde hun,” fortæller Lis Aller og tilføjer:

”At køre på vikarer, som det gør nu, fungerer ikke.”

”Det er derfor, at vi er triste, når vi går derfra, fordi hun ikke ved, hvem der kommer om aftenen,” siger Kirsten Aller.

Hårdest går det dog ud over deres mor.

”Min mor er trist og ved at give op. Hun sagde, 'jeg orker ikke mere'. Det er det konstante møde med nye mennesker, som ikke lytter til hende,” siger Kirsten Aller og tilføjer:

”Der er i forvejen mange uværdige ting i en ældres hverdag, så hvis man ikke mødes med respekt, så er det sgu svært.”

Frygter opsigelser

I Lis Allers notesbog står også positive ting, fortæller hun, mens hun bladrer i siderne.

”Det er positivt, at der bliver gjort rent én gang om ugen, og at hun får bad én gang om ugen. Før var det hver 14. dag. Vi fik også en omsorgsfuld og konstruktiv modtagelse, da min mor flyttede ind på Chr. X's Allé,” siger hun og fortæller, at der også er lyspunkter i hverdagen:

”Det er dejligt, når den faste kontaktpersoner møder en om morgen til morgentoilettet. Og når personalet giver sig tid og ikke stresser.”

Begge søstre fortæller også, at det faste personale yder god pleje, men at de har svært ved at følge med.

”Vi oplever, at de er så pressede, og når de hele tiden skal lære nye medarbejdere op, kommer der ikke nogen god kultur. Vi er bange for, at de faste siger op,” siger Lis Aller.

Søstrene var 28. marts til forventningssamtale på Chr. X's Allé, hvilket de kalder en ”positiv og konstruktiv” oplevelse. De har også oplevet en forbedring i plejen.

”Min mor er ikke så opgivende, som hun har været. Jeg havde det på et tidspunkt sådan, at I tager livet af dem. Hvis politikerne vil have et møde med os, så må de gerne invitere os, så de kan høre vores erfaringer,” siger Kirsten Aller, som ikke oplever, at der er sammenhæng mellem de nationale og lokale intentioner på ældreområdet og virkeligheden.

”Det med værdighed, sammenhæng, kvalitet og tværfaglighed i plejen er ikke det, vi oplever. Ikke med den foranderlighed. Der er ikke sammenhæng i en hverdag, hvor man ikke kan forudsige, hvem der kommer,” siger Kirsten Aller.

Handler på kritik

Det Grønne Område har foreholdt kritikken for Lyngby-Taarbæk Kommune:

”I forhold til den konkrete sag, så udtaler vi os ikke om enkeltsager. Men vi handler naturligvis på kritik fra vores borgere og/eller pårørende og går i dialog om denne med relevante, så vi – om nødvendigt og muligt – kan rette op på forholdene. På det nye plejecenter, Den Gamle Lyngby Statsskole, der kun har haft åbent i cirka tre måneder nu, er der endnu ikke opbygget et internt vikarkorps. Plejecenteret har derfor været nødsaget til at anvende eksterne vikarer, når behovet har været der,” lyder det fra kommunen.

Lis og Kirsten Allers mor ønsker ikke at have bragt sit navn i avisen. Navnet er redaktionen bekendt.

Publiceret: 16. Maj 2017 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere